Historické centrum Bratislavy spestrilo defilé rómskych umelcov

08.08.2014 Bratislava

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ukázať bohatstvo rómskej kultúry a tradícií, ktoré sú súčasťou slovenskej, európskej i svetovej kultúry, je cieľom 7. ročníka festivalu International Gypsy Fest, ktorý sa v dňoch 7. až 9. augusta koná v Bratislave. Jeho súčasťou bol aj dnešný pochod historickým centrom hlavného mesta SR.

Trasa sprievodu viedla z Obchodnej ulice, cez Ventúrsku a Panskú až na Hviezdoslavovo námestie. "Pestrofarebný sprievod, plný hudby a tanca, patrí každoročne k najatraktívnejším podujatiam festivalu. K rómskym umelcom sa často pripojí aj verejnosť," uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

Okrem sprievodu sa dnes na Hlavnom námestí o 20.00 h uskutoční koncert tradičnej rómskej hudby. V sobotu (9.8.) v tom istom čase bude Hlavné námestie patriť galakoncertu, na ktorom vystúpia umelci zo Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Rumunska i Španielska. Medzi účinkujúcimi bude napríklad Vierka Berkyová či Ján Bendig.

Podujatie je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2014. Záštitu nad festivalom prevzali premiér Robert Fico, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák i primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
 

Vyberte región